Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خرداد»
2024-05-08@21:36:58 GMT

جداسازی مخرب!

تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۱۲۵۲۴۷

خرداد: بامداد لاجوردی؛ ایده تیزهوشان از سال ۱۳۵۵ شکل گرفت، اما گسترش آن به مدارسی در سطح کشور از سال ۱۳۶۷ کلید خورد. به تعبیری می‌توان گفت: ظهور مداس سمپاد محصول دوره‌ای است که علم و تکنیک بر امور تربیتی غلبه پیدا کرد و به دلیل شرایط پس از جنگ کشور به نیرو‌های فنی و علمی نیازمند شد، تا با کمک آن‌ها بتواند عقب ماندگی و تخریب ناشی از جنگ را جبران کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین دلیل مدارس تیزهوشان رشد پیدا کردند؛ ویژگی این مدارس آن بود که اهمیت امور تربیتی در این مدارس کمتر از سایر مدارس بود و در عوض به دانش‌آموزان علوم تجربی و ریاضی در سطوح بالاتری آموزش داده می‌شد تا آن‌ها از دوره راهنمایی و دبیرستان آمادگی لازم برای حضور در دانشگا‌ه‌های برتر کشور را پیدا کنند.

به گزارش خرداد به نقل از فرارو؛ در ادامه همین رویکرد امروزه اهمیت زندگی سالم فزونی گرفته است و مدارس کارکرد پیشین خود را از دست داده‌اند. این اتفاق حتی در مدارس سمپاد هم افتاده و چند سالی است که محتوا‌های غیردرسی در این مدارس (حداقل در تهران) نقش پررنگی گرفته است.

یوسف اباذری در سال ۹۲ در مقاله‌ای با عنوان «مدرسه، از تشکیل امور تربیتی تا جداسازی» به کارکرد سیستم‌های جداسازی برای ورود به مدارس اشاره و می‌آورد: «یکی از مهمترین ضرورت‌های پیشگیری در حوزه آموزش و پرورش ایران بعد از انقلاب، جداسازی بود که با توسعه این نگاه فن‌سالار، شکلی از نظام طبقاتی و فرهنگ «رقابت» بی پایان را در قلمرو‌های آموزشی ایجاد نمود. (اباذری & محمدی، ۱۳۹۲)» «رقابت» کلید واژه‌ای است که معاون وزارت آموزش و پرورش هم از آن استفاده می‌کند و او تصمیم اخیر دولت را مهر بطلانی بر فضای رقابتی در دبستان‌ها برای ورود بهسمپاد دانسته است. اباذری در ادامه به نکته ظریفی اشاره می‌کند که تاکید بر مقوله «بهره‌وری» است، این استاد جامعه‌شناسی می‌نویسد: «ضرورت مهارت اندوزی برای آینده، فرصت‌های اقتصادی جدیدی ایجاد نمود و تاکید بر متغیر بهره‌وری را به عنوان محور توسعه نظام آموزش و پرورش نهادینه کرد.
بهره‌وری به واسطه یا از طریق جداسازی محقق می‌شد» این جامعه‌شناس در ادامه مقاله خود از واقعیت «آزمون‌های ورودی مدارس خاص» رمزگشایی می‌کند و هدف آن را دستیابی به بهره‌وری بالاتر از سرمایه‌گذاری می‌داند. او در همین رابطه می‌آورد: «انواع گوناگونی از مدارس مانند تیزهوشان، نمونه دولتی، غیرانتفاعی ایجاد شدند تا از طریق گزینش دانش‌آموزان، به ارتقای بهره‌وری سرمایه‌گذاری در حوزه آموزش و پرورش کمک کنند. [..]موسسات کنکوری، مدارس تیزهوشان و... همگی از یک ویژگی مشترک بهره‌مند هستند: جداسازی. (اباذری & محمدی، ۱۳۹۲)» تاکید او بر رابطه آزمون‌های ورودی به عنوان ابزار منطق جداسازی و بهره‌وری سرمایه‌گذاری دولت در مدارس تیزهوشان یا بخش خصوصی در مدارس غیرانتفاعی و نظایر آن جالب توجه و تامل است.
آنطور که این جامعه‌شناس می‌گوید هدف دولت یا بخش خصوصی از طراحی آزمون‌های ورودی چیزی جز ممانعت از اتلاف سرمایه نیست. بر طبق این ایده، کارکرد آزمون‌های ورودی این است که از ورود غیرمعمول‌ها جلوگیری شود تا سیستم آموزشی (مثلا مدرسه) هزینه‌های غیرمعمول نداشته باشد و بیشترین بازدهی را بدست بیاورد و به تبعیری سرمایه گذاری اش تلف نشود؛ مثلا معلم وقتش را برای مباحث ابتدایی صرف نکند و دانش‌آموزانی بر سر کلاس حاضر شوند که هرچه سریعتر بتوانند مفاهیم را بیاموزند و آن‌ها را به خدمت بگیرند، چرا اگر نیاز به کلاس اضافه برای تعلیم مباحث اضافی باشد آنگاه هزینه‌های سیستم بالا خواهد رفت.

اباذری در بخش دیگری از مقاله خود به پیامد‌ها‌ی جداسازی اشاره می‌کند و می‌آورد: «همین تفاوت‌گذاری‌های داخلی موجود و محصول نابرابری‌های اجتماعی است که توسط این مدارس بازتولید می‌شود. (اباذری & محمدی، ۱۳۹۲)» این استاد دانشگاه عملا نتیجه این جداسازی‌ها را نابرابری اجتماعی می‌داند.

علاوه بر نقد‌هایی که جامعه‌شناسان به مدارس سمپاد و نگرش جداسازی دارند، روان‌شناسان و صاحب‌نظران علوم آموزشی نیز رویکرد مثبتی به اینگونه مدارس ندارند و حتی سازو کار‌های ارزیابی و ورودی آن را زیر سوال می‌برند. اصغر مینایی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در مقاله‌ای با بررسی اعتبار و روایی آزمون‌های تیزهوشان در سال ۹۲ می‌نویسد: «آزمون سمپاد از ویژگی‌های لازم اندازه‌گیری برخوردار نیست. کیفیت لازم برای استفاده به عنوان ابزاری برای گزیش دانش‌آموزان برای ورود به مدارس استعداد‌های درخشان و نمونه دولتی را ندارند.» وی در بخش دیگری از مقاله خود آورده: «آزمون سمپاد بر اساس آزمون‌های هوش و خلاقیت، فاقد روایی کافی است. در واقع، اکثریت ضرایب همبستگی‌های نمره کل و نمره دروس آزمون سمپاد با آزمون هوش و کسلر و خلاقیت بسیار ناچیز و حتی مفنی است. (مینایی، ۱۳۹۴)» این مقاله مشخص می‌کندآزمون‌های ورودی سمپاد نه تنها توانایی بالایی در غربال افرادی که باهوش خوانده می‌شود ندارد بلکه در موارد اندکی افراد باهوش را از چرخه انتخاب حذف می‌کند؛ بنابراین اگر بخواهیم یافته‌های این پژوهش را تعمیم دهیم اساسا این آزمون توانایی غربال‌گری لازم را ندارد و بنابراین بسیاری از کسانی که از ورود به این مدارس و استفاده از امکاناتشون منع شده‌اند، در معرض بی‌عدالتی قرار گرفته‌اند.

در همین رابطه پژوهش‌های متعددی دیگری درباره تاثیر مدارس سمپاد بر دانش‌آموزان، فارغ از متغییر هوش انجام شده است. جلیلوند و اژه‌ای در سال ۱۳۷۴ با مطالعه بر روی دانش‌آموزان دبیرستان‌های شهر تهران، نشان می‌دهند، «محیط‌های آموزشی» مربوط به تیزهوشان و عادی می‌توانند در پرورش ویژگی‌های شخصیتی تفاوت ایجاد کند. این پژوهش نشان می‌دهد که «محیط آموزشی» می‌تواند ویژگی‌های شخصیتی متفاوتی را «مستقل از هوش» ایجاد نماید. این مقاله عملا متغیر هوش را در این تفاوت ثانویه تلقی می‌کند و عامل اصلی تفاوت میان دانش‌آموزان سمپاد و غیرآن را در متغیر‌های محیطی و شخصیتی می‌بیند. همچنین نتایج این مقاله نشان می‌دهد دانش‌آموزان مدارس تیزهوشان به دلیل انگیزه کافی، حس رقابت طلبی برای دستیابی به موفقیت است که از راهبرد‌های فراشناختی بیشتر استفاده می‌کنند، جالب انجاست که در این ارزیابی دانش‌آموزان مدارس عادی در باور‌های انگیزشی نمره بالاتری را نسبت به دانش‌آموزان مدارس تیزهوشان بدست آورده‌اند. همچنین دانش آموزان مدارس عادی در بعد با وجدانی نسبت به گروه مقابل خود نمره بالاتری دارند از سویی دیگر این تحقیق همچنین نشان می‌دهد دانش‌آموزان مدارس تیزهوشان در بعد انعطاف پذیری نمره بالاتری دارند. (امانی، امانی, & محمدچور، ۱۳۹۱).

اما در صورت تعطیلی مدارس سمپاد و حضور افراد با توان ذهنی بالاتر در کنار سایر دانش‌آموزان چه اتفاقی خواهد افتاد؟ پژوهشی که درسال ۹۰ توسط محسن گل پرور انجام شده تا حدی به این سوال پاسخ می‌دهد. او و همکارانش در مقاله‌ای با عنوان «مقایسه بهزیستی روان‌شناختی دانش‌آموزان تیزهوش دختر مدارس تیزهوشان با دختران تیزهوش مدارس عادی» به نتایج حضور دانش‌آموزان تیزهوش در کنار سایر دانش‌آموزان و مقایسه آن با فضای مدارس تیزهوشان پرداخته است. یافته‌های او و همکارانش نشان می‌دهند که، بهزیستی روان‌شناختی کلی دانش‌آموزان تیزهوش حاضر در مدارس عادی، از دانش‌آموزان تیزهوش حاضر در مدارس تیزهوشان به صورت معناداری بیشتر است و رشد شخصی، خودمختاری، زندگی هدفمند، تسلط بر محیط و پذیرش خود دانش‌آموزان تیزهوش مدارس عادی از دانش‌آموزان حاضر در مدارس تیزهوشان به صورت معناداری بیشتر است. (گل پرور، آتش پور, & هادی پور، ۱۳۹۱) این تحقیق، اما با در نظر گرفتن متغییر هوش نشان می‌دهد محیط ایزوله و کنترل شده مدارس سمپاد می‌تواند نتایج مخربی هم داشته باشد. برچسب ها: سمپاد ، آموزش و پرورش ، استعدادهای درخشان

منبع: خرداد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khordad.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خرداد» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۱۲۵۲۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ثبت‌ نام کلاس‌اولی‌ها از فردا آغاز می‌شود

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، حمید طریفی حسینی، معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه خانواده‌ها برای ثبت‌نام کلاس اولی‌ها به دو روش الکترونیک و حضوری اقدام کنند، گفت: برای پیش ثبت‌نام الکترونیک باید به والدین باید به سامانه خدمات الکترونیک وزارت آموزش و پرورش به آدرس my.medu.ir یا my.gov.ir مراجعه کنند.

وی با بیان اینکه در آزمون استخدام آموزگار دوره ابتدایی ۶۳۶ هزار نفر شرکت کردند و ۲۸ هزار نفر پذیرش خواهند شد، افزود: ساز و کار جذب و گزینش در دو سال گذشته تغییر کرده است و امسال معلمانی که رتبه استادی دارند در ارزیابی تکمیلی آزمون استخدامی به ما کمک می‌کنند.

۲۴۰ هزار ردیف استخدامی معلمان در دولت سیزدهم

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش بیان کرد: افراد پذیرفته شده در آزمون استخدامی باید دوره آموزشی را در دانشگاه فرهنگیان طی کنند، در ۲ سال گذشته ۲۴۰ هزار ردیف استخدامی به آموزش و پرورش اعطا شد که یک پنجم نیروی انسانی وزارتخانه را شامل می‌شود و این باعث جریان یافتن خون تازه در رگ‌های آموزش و پرورش شد.

طریفی حسینی ادامه داد: برنامه درسی مدارس باید متحول شود و به سمت آموزش مهارت زندگی در دوره ابتدایی برویم که این کار مهر امسال به صورت آزمایشی در پایه اول دبستان و در تعداد محدودی از مدارس انجام خواهد شد.

وی درباره دلایل عملکرد ضعیف دانش‌آموزان ایرانی در آزمون‌های بین المللی تیمز و پرلز توضیح داد: این آزمون‌ها سطح سواد خواندن، ریاضی و علوم دانش‌آموزان پایه چهارم ابتدایی و هشتم را می‌سنجد و به نوعی آزمون‌های مهارتی هستند، محتوایی که در آزمون‌های تیمز و پرلز سنجش می‌شود، رویکرد متفاوتی با روش‌های مورد استفاده در مدارس ایران دارد.

نظام آموزشی ایران در بین نظام‌های آموزشی قوی دنیا قرار دارد

به گفته معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش، باید توجه داشت که نظام آموزشی ایران در بین نظام‌های آموزشی قوی دنیا قرار دارد و در المپیاد‌های جهانی بیش از ۲۰ مدال طلا داشتیم.

طریفی حسینی ادامه داد: در ایران تنوع قومیتی، فرهنگی و زبانی داریم و آزمون تیمز و پرلز متناسب با شرایط فرهنگی و جغرافیایی ایران نیست و به دنبال طراحی آزمون بومی هستیم.

وی در پاسخ به پرسشی درباره دلایل نتایج ضعیف دانش‌آموزان ایرانی در بحث ریاضی و علوم در آزمون‌های بین المللی و اینکه آیا هیچ بخشی نگران این عملکرد ضعیف نشده است؟! گفت: مطالعات بین المللی از جوانب مختلف مورد نقد هستند، چون سوالات متناسب با نظام آموزشی کشور‌ها نیست.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: مطالعات بین المللی می‌خواهند تمام نظام‌های آموزشی را مشابه کنند و کشور‌ها باید خود را با شاخص‌های آنها تطبیق دهند؛ هم اکنون کشور‌های مختلف دنیا متقاضی جذب فارغ التحصیلان مدارس ایران برای تحصیل در دانشگاه‌های خود هستند.

وی بیان کرد: روند افت عملکرد دانش‌آموزان ایرانی در آزمون‌های بین‌المللی از گذشته وجود داشته است البته چند برنامه را برای تقویت سواد خواندن دانش‌آموزان اجرا کردیم از جمله طرح خوانا همچنین در مناطق دو زبانه طرح زبان‌آموزی پایه اول دبستان را اجرا کردیم.

طریفی حسینی درباره اینکه اگر بخواهیم سطح سواد دانش‌آموزان امروز را با ۱۰ سال گذشته مقایسه کنیم، آیا سطح سواد افزایش پیدا کرده است، گفت: قطعاً می‌گویم افزایش یافته است.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش درباره اینکه آیا برای این موضوع ارزیابی و مستنداتی دارید، گفت: هم اکنون نوع سواد متفاوت شده است، در گذشته خواندن و نوشتن مطرح بود البته هم اکنون هم توانایی نوشتن جزئی از سواد است، اما دنیای امروز بر مهارت تأکید دارد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا سنجه‌ای وجود دارد که بتوانیم عملکرد آموزش و پرورش را بسنجیم؟ عنوان کرد: سند تحول بنیادین چشم انداز را روشن کرده است و ایران می‌تواند جزء کشور‌های پیشرو در نظام‌های آموزشی باشد، چون سطح پوشش تحصیلی در دوره ابتدایی ۹۸ درصد است و در حوزه کیفیت، استاندارد‌های آموزشی مدارس ایران قابل مقایسه با سایر کشور‌ها نیست همچنین تعداد معلمانی که امسال استخدام کردیم به اندازه تمام معلمان کشور‌های اسکاندیناوی است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • خبر مهم آموزش و پرورش برای دانش‌آموزان و معلمان
  • مدارس قزوین در نوبت عصر تعطیل شد
  • آغاز ثبت‌نام بیش از ‌۱۹ هزار کلاس اولی‌ در زنجان
  • ۲۳ ایده به مرحله نهایی جشنواره «ایده‌شو» دانش‌آموزی راه یافت
  • محدوده محل کار والدین به محل مجاز تحصیل فرزند اضافه شد
  • ثبت‌ نام کلاس‌اولی‌ها از فردا آغاز می‌شود
  • باشگاه خبرنگاران پلیس در اردبیل راه اندازی شد
  • آغاز ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از چهارشنبه
  • نخستین سرویس مدرسه تهران مخصوص بچه‌پولدارها بود
  • طرح «ماهر» در مدارس فارس آغاز شد