Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-08@07:03:45 GMT

محرومیت طبقات متوسط از رشته های خوب دانشگاهی!

تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۶۳۴۱۲۱

معاون وزارت آموزش و پرورش گفت:هم اکنون به دلیل جداسازی از طریق نظام آموزشی بازتولید طبقات اجتماعی را داریم و در آینده کد‌رشته‌های خوب دانشگاهی از دسترس طبقات متوسط خارج خواهد شد

به گزارش تسنیم، رضوان حکیم‌زاده در برنامه تلویزیونی زاویه در پاسخ به این پرسش که تبعیض‌آمیزترین جنبه آموزش و پرورش ایران چیست، اظهار کرد: تفاوت در برخورداری از کیفیت خوب یادگیری بین دانش‌آموزان، تبعیض‌‌آمیزترین جنبه آموزش و پرورش است و ما در معنای کیفی عدالت آموزشی با تبعیض مواجه هستیم و فرصت‌های برابر یادگیری وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: در فراهم کردن فرصت دسترسی برابر به آموزش فارغ از جنسیت، نژاد، فرهنگ و قومیت کارنامه افتخار‌آمیزی داریم و از جهت نرخ پوشش تحصیلی و دسترسی به آموزش دستاوردها خوب است به گونه‌ای که در دوره ابتدایی نرخ پوشش تحصیلی 98.5 درصد است و دسترسی دختران به آموزش قابل توجه به گونه‌ای که امروز نسبت برابری دختران و پسران به آموزش نزدیک به هم بوده و 49 به 51درصد است، در حالی که این نسبت قبل از انقلاب 30 به 70 درصد بود.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش گفت: اما هم اکنون تمام کودکان فرصت برابر یادگیری ندارند و این دلایل متعددی دارد و در مفهوم کیفی عدالت آموزشی با مشکل مواجه هستیم.

جداسازی دانش‌آموزان براساس 4 طبقه

حکیم‌زاده ادامه داد: اینکه می‌گویند مسیر جداسازی دانش‌آموزان در انواع مختلف مدارس ابتدا درست بود و بعد دچار انحراف شد، از اساس غلط است چرا که تربیت فرایند اجتماعی است و باید فرصتی فراهم شود تا دانش‌آموزان از رهگذر کنار هم بودن به لحاظ طبقات اجتماعی و میزان هوش، تربیت شوند اما هم اکنون در چهار طبقه آنها را از یکدیگر جدا می‌کنیم یعنی براساس طبقه اقتصادی و اجتماعی، عملکرد تحصیلی که همراه با طبقه اجتماعی و اقتصادی است، هوش و امتیازات خاص از یکدیگر جدا می‌شوند.

وی افزود: اگر بخواهیم یادگیری باکیفیت برای همه دانش‌آموزان اتفاق بیفتد چهار عامل اصلی موثر هستند، از جمله کیفیت معلمان، فضا و امکانات، تراکم کلاس‌های درس و کیفیت همسالان در محیط یادگیری هم‌اکنون فرصت نابرابر یادگیری تحت تاثیر جدا سازی‌ها رخ می‌دهد و این سوال مطرح است که آیا فرصت یادگیری برای یک کودک در حاشیه تهران در کلاس درس 40 نفر با سرباز معلم و شرایط نامناسب اقتصادی خانواده با کودکی دیگر که در مدرسه خاص با گزینش خاص، معلمان و امتیازات خاص تحصیل می‌کند، یکسان است.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش ادامه‌داد: در گذشته آموزش عامل تحرک اجتماعی بود و فرزند پزشک، کارمند، کارگر و مسئول در یک محیط به مدرسه می‌رفتند و از آموزش یکسان بهره‌مند می‌شدند و این تفاوت فردی و توانمندی اشخاص بود که راه را در آینده برای آنها باز می‌کرد.

کدرشته‌های خوب دانشگاهی هم در انحصار طبقات خاص

حکیم‌زاده خاطر نشان‌کرد: علم تربیت به تفاوت‌های فردی در امر آموزش در محیط نرمال توجه دارد، اما هم اکنون به دلیل جداسازی از طریق نظام آموزشی بازتولید طبقات اجتماعی را داریم و در آینده کد‌رشته‌های خوب دانشگاهی از دسترس طبقات متوسط خارج خواهد شد و هم اکنون رتبه‌های خوب کنکور و المپیادها در انحصار چند شهر بزرگ است و در عین حال در مدارس نیز از طریق جداسازی فرصت با هم زیستن را از کودکان می‌گیریم.

وی عنوان کرد: جدا کردن بچه‌ها براساس عملکرد تحصیلی توسط مدارس خاص به پشتوانه اقتصادی خانواده‌ها ضربات زیادی را به وضعیت مدارس دولتی زده، محیط نرمال کلاس درس را به هم‌ریخته و کیفیت همسالان را از بین برده است.

یک تصور غلط؛ مدارس دولتی کیفیت ندارد پس به مدارس غیردولتی برویم

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش تصریح‌کرد: 42 هزار شهید و معلم دانش‌آموز بعد از انقلاب اسلامی محصول مدارس دولتی هستند و هیچ کدام از مدارس لاکچری بیرون نیامده‌اند، رهبر انقلاب امسال در هفته مقام معلم فرمودند " کارهای آموزش‌وپرورش را دست‌کم نگیرید" معتقدم هر نظام آموزشی آسیب‌هایی را دارد، اما براساس تجاربی که دارم می‌گویم هر قدر از مرکز دورتر هم که می‌شویم معلمان در کلاس‌های چند پایه، کانکس‌ها و چادرهای عشایری زحمات بسیاری می‌کشند و شرایط اینگونه نیست که به این نتیجه برسیم فضای مدارس دولتی مناسب نیست و ناچاریم مدرسه غیردولتی تاسیس کنیم یا فرزندان خود را به این مدارس بفرستیم.

مدارس غیردولتی دستاوردی ندارند

حکیم‌زاده تاکید کرد: مدارس غیردولتی که برای جذب دانش‌آموز از بین افراد با معدل بالای 19 آزمون برگزار می‌کنند، با پدر، مادر و دانش‌آموز مصاحبه دارند و شهریه چند ده میلیونی می‌گیرند طبیعی است که با پشتوانه این امکانات، فضای یادگیری بهتری را فراهم می‌کنند و بعد هم اعلام می‌کنند که دانش‌آموزان ما در کنکور چنین دستاوردی داشته‌اند، اما این دستاورد نیست، دستاورد زمانی است که در یک مدرسه دولتی عادی میانگین نمرات دانش‌آموزان را یک نمره بالا ببریم.

بازتولید طبقات اجتماعی با جداسازی دانش‌آموزان

وی با اشاره به این که آسیب جدی جداسازی دانش‌آموزان از یکدیگر در جنبه‌های تربیتی است، گفت: وقتی براساس طبقات اقتصادی و اجتماعی آنها را جدا می‌کنیم به دانشگاه‌های برتر دسترسی پیدا کرده و طبقه اجتماعی خود را تکرار می‌کنند، همچنین محیط کلاس درس از حالت عادی خارج و به محیط خاص برای عده‌ای از دانش‌آموزان خاص تبدیل می‌شود.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش، اظهار کرد: تمام نظام‌های پیشرو بر اهمیت شناسایی استعدادها توجه دارند، اما به جداسازی اقدام نکرده و از طریق غنی‌سازی محتوای آموزشی، گروه‌های پژوهشی و برنامه‌های تابستانی از دانش‌آموزان تیزهوش حمایت می‌کنند.

حکیم‌زاده افزود: این فرض که چون نمی‌توانیم 100 در صد دانش‌آموزان را اصلاح کنیم پس باید 50 درصد را نجات دهیم از اساس غلط است و تمام بچه‌ها باید از تربیت بهینه بهره‌مند باشند و این موضوع در محیط‌های نرمال رخ می‌دهد و معتقدم کاش هیچ وقت مسیر جداسازی دانش‌آموزان را آغاز نمی‌کردیم. هم اکنون مدارس سمپاد و نمونه دولتی هم شهریه می‌گیرند و اگر پایگاه اجتماعی و اقتصادی بیشتر دانش‌آموزان این مدارس را بررسی کنید از طبقات متوسط و مرفه جامعه هستند، آیا همه خانواده‌ها می‌توانند ساعتی 1.5 میلیون تومان برای قبولی در آزمون مدارس سمپاد هزینه کنند؟

تأسیس مدارس غیردولتی به ارتقای کیفیت مدارس دولتی ختم نشد

وی ادامه داد: فرایند کاهش جمعیت دانش‌آموزان باعث شد که مدارس ما هم اکنون یک یا دو شیفته شوند و این به دلیل حضور بخش غیردولتی نیست. از سوی دیگر اگر وضعیت را بررسی کنیم حضور مدارس غیردولتی به افزایش کیفیت مدارس دولتی منجر نشده است و در حال حاضر در مدارس خاص و غیردولتی جمعیت دانش‌آموزان در کلاس‌های درس خوب است، اما 60 درصد دانش‌آموزان دوره ابتدایی مدارس دولتی در کلاس‌های با تراکم بالای 26 نفر تحصیل می‌کنند و عملاً تاسیس این مدارس به ارتقاء کیفیت مدارس دولتی منجر نشده است.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش در پایان خاطر‌نشان‌کرد: هم‌اکنون در جهان دولت‌ها در بحث آموزش عمومی مسئولیت را عهده‌دار می‌شوند به ویژه در سال‌های اولیه کودکی و ما نیز باید این نگاه را داشته باشیم و حداقل در دوره ابتدایی و متوسطه اول جداسازی دانش‌آموزان را اعمال نکنیم و بر تربیت متمرکز شویم.

منبع: تابناک

کلیدواژه: سعد حریری عبدالله قرداش فیلم مطرب گام چهارم قیصر امین پور خانه پدری دانشگاه افسری امام علی دانشگاه محرومیت رشته های خوب طبقه متوسط سعد حریری عبدالله قرداش فیلم مطرب گام چهارم قیصر امین پور خانه پدری دانشگاه افسری امام علی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۳۴۱۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از چهارشنبه

به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، حمید طریفی حسینی معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه ثبت‌نام دانش‌آموزان پایه اول دبستان از ۱۹ اردیبهشت آغاز می‌شود، گفت: خانواده‌ها برای ثبت‌نام به دو روش الکترونیک و حضوری اقدام کنند. برای پیش ثبت‌نام الکترونیک باید به والدین باید به سامانه خدمات الکترونیک وزارت آموزش و پرورش به آدرس my.medu.ir یا my.gov.ir مراجعه کنند.

بیشتر بخوانید: برخورد قانونی با معلم بلاگرها در مدارس دولتی و غیردولتی

وی در ادامه با اشاره به اینکه در آزمون استخدام آموزگار دوره ابتدایی که اسفند سال گذشته برگزار شد، ۶۳۶ هزار نفر شرکت کردند و ۲۸ هزار نفر پذیرش خواهند شد، افزود: سازو کار جذب و گزینش در دو سال گذشته تغییر کرده است و امسال معلمانی که رتبه استادی دارند در ارزیابی تکمیلی آزمون استخدامی به ما کمک می‌کنند.

۲۴۰ هزار ردیف استخدامی آموزش و پرورش در دو سال

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش بیان کرد: افراد پذیرفته شده در آزمون استخدامی باید دوره آموزشی را در دانشگاه فرهنگیان طی کنند؛ طی دو سال گذشته ۲۴۰ هزار ردیف استخدامی به آموزش و پرورش اعطا شد که یک پنجم نیروی انسانی وزارتخانه را شامل می‌شود و این باعث جریان یافتن خون تازه در رگ‌های آموزش و پرورش شد.

وی تأکید کرد: برنامه درسی مدارس باید متحول شود و به سمت آموزش مهارت زندگی در دوره ابتدایی برویم که این کار مهر امسال به صورت آزمایشی در پایه اول دبستان و در تعداد محدودی از مدارس انجام خواهد شد.

رویکرد آزمون‌های بین‌المللی با روش‌های مدارس ایران متفاوت است

طریفی حسینی درباره دلایل عملکرد ضعیف دانش‌آموزان ایرانی در آزمون‌های بین المللی تیمز و پرلز گفت: این آزمون‌ها سطح سواد خواندن، ریاضی و علوم دانش‌آموزان پایه چهارم ابتدایی و هشتم را می‌سنجد و به نوعی آزمون‌های مهارتی هستند، محتوایی که در آزمون‌های تیمز و پرلز سنجش می‌شود، رویکرد متفاوتی با روش‌های مورد استفاده در مدارس ایران دارد.

نظام آموزشی ایران در بین نظام‌های آموزشی قدرتمند دنیا

وی گفت: باید توجه داشت که نظام آموزشی ایران در بین نظام‌های آموزشی قوی دنیا قرار دارد و در المپیادهای جهانی بیش از ۲۰ مدال طلا داشتیم.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش مطرح کرد: در ایران تنوع قومیتی، فرهنگی و زبانی داریم و آزمون تیمز و پرلزمتناسب با شرایط فرهنگی و جغرافیایی ایران نیست و به دنبال طراحی آزمون بومی هستیم.

طریفی حسینی در پاسخ به این پرسش که دلایل نتایج ضعیف دانش‌آموزان ایرانی در بحث ریاضی و علوم در آزمون‌های بین المللی چیست، آیا هیچ بخشی نگران این عملکرد ضعیف نشده است؟ گفت: مطالعات بین المللی از جوانب مختلف مورد نقد هستند چون سوالات متناسب با نظام آموزشی کشورها نیست.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: مطالعات بین المللی می‌خواهند تمام نظام‌های آموزشی را مشابه کنند و کشورها باید خود را با شاخص‌های آنها تطبیق دهند؛ هم اکنون کشورهای مختلف دنیا متقاضی جذب فارغ التحصیلان مدارس ایران برای تحصیل در دانشگاه‌های خود هستند.

وی بیان کرد: روند اٌفت عملکرد دانش‌آموزان ایرانی در آزمون‌های بین‌المللی از گذشته وجود داشته است البته چند برنامه را برای تقویت سواد خواندن دانش‌آموزان اجرا کردیم از جمله طرح خوانا همچنین در مناطق دو زبانه طرح زبان‌آموزی پایه اول دبستان را اجرا کردیم.

سطح سواد دانش‌آموزان در مقایسه با گذشته افزایش یافته است

طریفی حسینی درباره اینکه اگر بخواهیم سطح سواد دانش‌آموزان امروز را با ۱۰ سال گذشته مقایسه کنیم، آیا سطح سواد افزایش پیدا کرده است؟ گفت: قطعاً می‌گویم افزایش یافته است.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش درباره اینکه آیا برای این موضوع ارزیابی و مستنداتی دارید، گفت: هم اکنون نوع سواد متفاوت شده است، در گذشته خواندن و نوشتن مطرح بود البته هم اکنون هم توانایی نوشتن جزوی از سواد است اما دنیای امروز برمهارت تأکید دارد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا سنجه‌ای وجود دارد که بتوانیم عملکرد آموزش و پرورش را بسنجیم؟ عنوان کرد: سند تحول بنیادین چشم انداز را روشن کرده است و ایران می‌تواند جزو کشورهای پیشرو در نظام‌های آموزشی باشد چون سطح پوشش تحصیلی در دوره ابتدایی ۹۸ درصد است و در حوزه کیفیت، استانداردهای آموزشی مدارس ایران قابل مقایسه با سایر کشورها نیست همچنین تعداد معلمانی که امسال استخدام کردیم به اندازه تمام معلمان کشورهای اسکاندیناوی است.

طریفی حسینی ادامه داد: پراکندگی که در ایران به لحاظ زیر ساخت‌های آموزشی وجود دارد و سازو کار تأمین نیروی انسانی، بینظیر است و در مطالعات یونسکو، ایران به عنوان الگو در میان کشورهای منطقه مطرح می‌شود. ایران در برخی حوزه‌های آموزشی و سلامت، حرف برای گفتن دارد.

انتهای پیام/

کد خبر: 1229641 برچسب‌ها مدارس

دیگر خبرها

  • آغاز ثبت‌نام بیش از ‌۱۹ هزار کلاس اولی‌ در زنجان
  • همایش تجلیل از معلمان نمونه در گناوه برگزار شد
  • ایستگاه قانون، گامی در راستای افزایش دانش حقوقی دانش‌آموزان
  • باشگاه خبرنگاران پلیس در اردبیل راه اندازی شد
  • ۲۰ چمن ورزشی ویژه دانش آموزان در زنجان افتتاح شد
  • کمبود ۷۰ هزار مشاور و نیروی پرورشی در مدارس 
  • آغاز ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از چهارشنبه
  • طرح «ماهر» در مدارس فارس آغاز شد
  • شبکه‌ای از دانش‌آموزان سمپاد در نمایشگاه دستاورد‌های پژوهشی شکل می‌گیرد
  • برخورد قانونی با معلم بلاگرها در مدارس دولتی و غیردولتی